Tuesday, September 9, 2008

Ayam Masak Semur @ Kicap sempoi



Rasanya tak terlewat mengucapkan selamat Menjalani ibadah berpuasa kepada semua. Ayam masak semur ni ada cangkir masak utk berbuka puasa beberapa hari yang lepas. Nak masak canggih2 kena tunggu hari minggu. Balik keja masak yang senang-senang jer. So kita enjoy..

Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam-dipotong
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang kecil
1 inci halia
1 inci lengkuas
bunga lawang & kayu manis
2 sudu serbuk lada putih
Kicap secukupnya
2 biji kentang dibelah 4
sedikit Daun sup
Garam secukupnya

1. Tumiskan bawang putih, bawang kecil, halia, lemgkuas, bunga lawang& kayu manis
2. Masukkan ayam dan separuh dari lada putih. Perap sebentar
3. Masukkan kicap dan gaulkan
4. MAsukkan air dan kentang.
5. Didihkan hingga ayam masak dan kentang empuk.
6. Taburkan daun sup dan lada sulah sementara menunggu ia empuk.

1 comment:

kami said...

Alamak!! bestnya masak semur... Windu Mak saya punya SEMUR!! MELETOP!

Thanks resipi nie...