Thursday, June 18, 2009

Pari Masak Pecel @ Kencur




Bahan-Bahannya

400g potongan Ikan Pari
5 ulas bawang merah
20 biji cili padi
2 cawan santan pekat
10 biji isi ubi cekur
5 helai daun cekur (dihiris)
2 helai daun limau purut (optional)
Tempe dipotong dadu (optional)
Tomato (optional)
Garam & gula secukup rasa


Caranya
1. Ikan Pari dbersihkan dan dibakar
2. Tumbukkan bawang merah, cili api dan ubi cekur
3. Panaskan santan pekat, bawang merah, cekur dan cili api yang ditumbuk tadi
4. Masukkan tempeh, tomato dan ikan. Didihkan hingga masak
6. Taburkan hirisan daun cekur dan juga daun limau
Posted by Picasa

1 comment:

Softtouch [Hanim] said...

tak pernah mknlah kak muza...nmpak sedap..ape kata kak muza bwk opis pastu bg muza rase