Friday, September 4, 2009

Homemade Murtabak...



Sebenarnya murtabak nih saya dah buat sebelum puasa lagi... memandangkan murtabak nih amat sinonim dengan bulan puasa so saya posting kat sini... senang jer... boleh frozenkan lagi .

Bahannya:

Untuk inti
  • 300 g daging cincang

  • 3 labu bawang besar -1 biji dipotong dadu 2 biji dimayang halus

  • 3 ulas bawang putih -dicincang

  • 1 peket kecil rempah kurma

  • 2 sudu rempah kari

  • 2 biji kentang dipotong dadu
  • garam & gula secukupnya

  • Kulit popiah secukupnya- saiz yang paling besar

  • 5 Biji telur
  1. Tumiskan bawang besar yg dipitong dadu dan bawang putih hingga layu

  2. Masukkan rempah kari dan kurma

  3. Masukkan daging dan kacau sebati

  4. Masukkan kentang dan sedikit air

  5. Masak hingga kentang empuk

  6. Masukkan garam secukup rasa

  7. Angkat dan sejukkan

  8. Apabila inti telah sejuk, ambil sesenduk inti kedalam mangkuk dan gaulkan dengan sedikit bawang besar hiris, hirisan kobis (jika suka). Pecahkan 1-2 biji telur. Gaul Rata

  9. Sediakan sehelai kulit popiah dan letakkan inti ditengah

  10. Lipatkan setiap bucu kulit popiah ketengah (rujuk gambar)

  11. Goreng di dalam kuali dengan sedikit minyak. Lebih senang guna non-stik pan

  12. Ulang semula sehingga inti habis.

  13. Selamat mencuba...


cangkirbiru: teringat murtabak pak din bawah pokok

No comments: