Yang ni saya masak sebab memang teringin sangat nak makan.. terbayang-bayang macam orang mengidam gamaknya. Ada orang suka masukkan perut, lulang ( kulit lembu) atau kerang. Yang ni saya masak kosong jer. Hajat nak masukkan kerang tapi kerang boleh pulak tak de bila nak beli. Sudahnya kosong jer sampai ke sudah. Yang ni resipi yang mudah. Ada saya baca setengah orang letak taucu, halia tapi yang ni lah resipi mak saya.
Bahannya:
- 500 g lengkuas -pilih yang muda-muda
- 300 g cili padi -biarkan sebiji-sebiji
- 10 ulas bawang merah* ditumbuk
- 1 genggam ikan bilis* ditumbuk
- 2 liter santan
- Isi Kerang-saya tak letak sebab tak de
- garam dan gula secukup rasa
1. Hiris nipis-nipis lengkuas dan rebus. Buang airnya
2. Tumis bawang dan bilis hingga naik bau.
3. Masukkan cili padi dan dan lengkuas yang telah direbus tadi
4. Tutupkan periuk sebentar biarkan cili layu
5. Kemudian masukkan kerang dan santan.
* Lebih sedap kalau dimakan hari esoknya
No comments:
Post a Comment