Friday, August 13, 2010

Ayam Halia

Ayam halia ni sedap sebagai pembuka selera di bulan puasa. Untuk bersahur pun sedap juga sebab rasanya yang ringkas dan tak terlalu pedas. Ala-ala singgang sikit.

  • 1 bahagian ayam dipotong kecil
  • 3 inci halia muda -diracik
  • 3 ulas bawang putih dicincang
  • 5 biji cili padi dititik
  • 1 pokok daun bawang di potong
  • 1 sudu sos tiram
  • sedikit lada hitam
  • 1 biji tomato dibelah empat
  1. Tumiskan bawang putih dan halia hingga harum
  2. Masukkan ayam dan gorengkan sebentar
  3. Masukkan sedikit air dam biarkan hingga ayam empuk
  4. Masukkan sos tiram, garam , lada hitam dan cili api
  5. Akhir sekali taburkan daun bawang dan tomato


3 comments:

Deliah's Deli said...

salam ramadhan...sedap ayam halia ni-suker3x :D

Jemari Seni said...

Salam..sedap nampaknyer ayam tu... bole cuba.

deeTha H said...

salam kak,
bila ada masa aku nak coba :D