Wednesday, June 27, 2012

Pecal Pari @ Masak lemak kencur


BAHAN-BAHANNYA

  1. IKAN PARI
  2. CILI PADI
  3.  ISI CEKUR 
  4. DAUN CEKUR 
  5. BAWANG MERAH 
  6. BELACAN-JIKA SUKA
  7. SANTAN PEKAT 
  8. GARAM DAN GULA SECUKUP RASA
 

CARA MEMASAKNYA:
  1. GRILLKAN IKAN PARI HINGGA MASAK.
  2. TUMBUK BAWANG MERAH, CILI API DAN BELACAN HINGGA LUMAT
  3. MASUKKAN BAHAN TUMBUK DALAM SANTAN DAN MASAKKAN HINGGA MENDIDIH.JGN AMPAI PECAH MINYAK.
  4. MASUKKAN IKAN DAN RASA ASAM GARAMNYA
  5. TABURKAN HIRISAN DAUN CEKUR SENAGAI PENAMBAH PERASA
  6. HIDANGKAN

No comments: