Friday, September 3, 2010

Kembung Bilis Dengan Terung Pipit


Bulan-bulan puasa ni saya  masak ringkas-ringkas macam ni jer, lebih menyelerakan. Boleh bawa ke sahur sekali. Suami pun suka masak yang simple-simple jer. Kebetulan ada pokok terung pipit kat belakang rumah yang berbuah sulung. So goreng dengan bilis ikan kembung, padankan dengan sayur sambal santan  jantung pisang. 

  • Ikan bilis kembung/ Ikan Bilis Biasa/ tamban
  • 5-6 tangkai terung pipit
  • 2 biji bawang besar
  • 10 tangkai cili api / cili merah/ cili hijau
  • Garam & gula secukup rasa
  1. Gorengkan ikan bilis hingga garing dan ketepikan
  2. Gorengkan juga terung pipit sebentar dan masukkan bawang besar dan cili api.
  3. Masukkan bilis yang digoreng tadi.
  4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa
Selamat Mencuba

No comments: