Thursday, November 25, 2010

Oren Bodoh

gambar: jumpa  kat kedai makan

Penah dengar tentang oren bodoh. Kenapa di panggil oren bodoh ? erm.. adakah dengan meminum oren ini kita akan jadi bodoh..Yang pastinya oren oldskoll ni dah jarang ditemui. Oren kampung yang didatangkan dalam botol kecik macam botol kicap tu. Mungkin sebab orang kampung pun dah pandai2 belaka jadi oren bodoh ni semakin pupus.


Zaman kecik2 bila raya oren nilah yang disajikan pada tamu. Biasanya kalau beli satu peti tu (satu peti tu ada dlm 4 dozen kot) separuh peti dah kena rembat dulu. Almaklumlah nak minum yang sedap2 masa raya je baru jumpa.

Lagipun dulu2 oren yang bergas tu kira mahallah, so rumah2 yang hidang oren bergas tu kiranya hebatlah. Oren bodoh ni kurang gasnya.. so kurang ler regenya.

2 comments:

deeTha H said...

salam kak,
oren bodoh??
apa itu??
limun, ke?

CANGKIRBIRU@MUZ said...

deetha.. apa ya.. nak explain. macam air coke atau cola cuma dia local made.Ada perisa oren, soda @ air lamned