Monday, August 25, 2008

From Sabah With Love....

Awal cuti sekolah yang lepas, 15-19hb Aug 2008 cangkir dan hubby pergi bercuti ke Tawau & Sandakan , Sabah. Kami pergi berempat dgn 2 orang lagi member. Sebenarnya tak terpikir pun nak bercuti ke sabah tapi kawan yang beriya mengajak katanya kawan dan saudaranya ada disana. So kita tak yah risau tempat tinggal. Ok gak tu.. save sikit bajet. Ni first time naik kapal nih.. takut ada teruja pun ada. Penerbanagn yang mengambil masa 2 jam terasa sangat lama.. boring beb. Macammanalah agaknya kalau flight sampai 12 jam... Yelah kalau naik bas bolehlah kita tgk pemandangan tapi kalau naik flight ni tak nampak apa pun nampak langit sama jer..

Cangkir ringkaskan cerita sepanjang 5 hari disana. Secara keseluruhannya percutian kali ini lebih kepada pergi menziarah saudara. Makan dan minum serta penginapan semua disediakan tuan rumah. Yang bestnya kat sana ikan & seafood tersangatlah murah.. ikan2 dan seafood segar2 belaka. Besar2 pulak tu dan yang penting sangatlah murah.. Bayangkan kat sana boleh dapat ketam fresh dengan harga serendah RM 1-3 sekilo.Malam terakhir disana sempat buat BBQ seafood.

semasa di Sandakan sempat juga melawat ke Pusat pemuliharaan orang utan di sepilok, Taman Buaya mini Zoo. Hajat nak bermalam di Semporna sambil memancing, tapi resort penuh. Frust member..Tak lupa shopping mutiara dan ikan masin utk keluarga dan kawan2


Meh kita tgk benda-benda menarik yang sempat ditemui....

Ini pemandangan yang sempat dirakam ketika dalam penerbangan





Kami mendarat di tawau pkl 6.30 ptg. Kat sini dah maghrib dah.. dah macam pkl 8 malam kalau di semenanjung.



Shopping Mutiara di Pasar Gantung di Tawau



Yang ni semasa kami di Sandakan, kami melawat pusat org Utan. Bayaran masuk sini agak mahal dan berbeza2 antara org semenanjung, sabah & foreign.



Yang ni namanya buah Terap. Rasanya manis seakan-akan buah nona



Ketam nipah ni kalau kat semenanjung RM30 sekilo kat sana cuma RM 8 jer sekilo


Yang ni ikan isi ikan tuna


Borong ikan masin dan hasil laut kering sebagai ole2 balik semenanjung...


Setelah pack semua 4 kotak. cangkir punya 1 kotak jer..


Malam terakhir kami ambil kesempatan buat BBQ seafood sebagai tanda terima kasih pada tuan rumah



lupa apa nama udang ni.. lebih kurang macam udang lipan + lobster





Jutaan terima kasih kepada Keluarga Kak Kasmawati & Abang Din serta Kak Salmah & Abang Hasan Sekeluarga diatas layanan 1st class pada kami semua..InsyaAllah tahun depan kalau ada rezeki nak pergi KK plak ..

1 comment:

Malim said...

Ha macam lobster tuh nama dia Balmain bug