Friday, May 14, 2010

Kari Ayam Kampung


Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ayam kampung
  • 6 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • Lengkuas-ditumbuk
  • 5 sudu serbuk kari daging-dibancuh dengan sedikit air
  • Rempah tumis; buah pelaga, kayu manis, bunga lawang & halba
  • 2 batang serai -dititik
  • 5 biji ubi kentang -dibelah dua
  • 1 batang daun kari
  • Sedikit Air asam jawa
  • 2 cawan santan
  • garam & gula
Cara Memasaknya:
  1. Tumiskan rempah tumis, bawang merah, bawang putih dan lengkuas
  2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga naik bau
  3. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati
  4. Masukkan serai dan sedikit air dan masak hingga ayam empuk
  5. Selepas ayam hampir empuk masukkan kentang
  6. Masukkan santan, air asam jawa daun kari, garam dan gula secukup rasa
  7. Didihkan hingga masak.

No comments: