Tuesday, April 12, 2011

Kembung Sweet Sour


Ikan kegemaran saya sejak kecil lagi. Dalam banyak -banyak ikan , rasanya ikan kembung jugak yang paling sedap sebab ikan ni versertail. Semua masakan dia boleh masuk. Kalau goreng lagi sedap...Saya tak pernah menetapkan menu harian .. just guna apa yang ada di dapur. Masak pun simple2 jer.
  • 5 ekor ikan kembung kecil digoreng
  • 10 biji cili padi di potong kecil
  • 1  biji bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 1 biji tomato, buang biji dan didadu
  • sedikit soso tomato
  • sedikit sos cili
  • garam dan gula secukup rasa
  1. Tumiskan bawang putih dan besar dan juga cili padi
  2. Masukkan sos cili dan tomato
  3. Masukkan sedikit air, garam dan gula .
  4. Masakkan hingga pekat baru masukkan tomato
  5. Kemudian tuanglah diatas ikan yang telah digoreng tadi.

No comments: