Thursday, April 14, 2011

Sayur Goreng Jawa


  • 1 -2 bungkus tempe -didadu dan digoreng
  • 2 keping tauhu basah-didadu dan digoreng
  • 3 biji kentang -didadu dan digoreng
  • 5 tangkai cili kering -di gunting serong dan direndam didalam air
  • 1 biji bawang besar- di potong baji
  • 5 ulas bawang merah - dimayang halus
  • 3 ulas bawang putih- dimayang halus
  • Segenggam suhun -direndam dan dikerat. (Boleh juga digoreng jika suka)
  • 1 biji lobak merah- di potong dadu
  • 10 tangkai kacang buncis-dikerat kecil
  • sedikit ikan bilis
  • 2 inci lengkuas- dimayang halus
  • 2 inci belacan*
  • 5 sudu air asam jawa *
  • *hancurkan  belacan dengan air asam jawa
  • 2 cawan santan  
  • garam dan gula
  • sedikit kicap manis (optional)
  • minyak untuk menumis
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan bilis hingga naik bau
  2. Masukkan cili kering dan lengkuas
  3. Masukkan air asam jawa+belacan dan bawang besar
  4. Masukkan Santan dan didihkan hingga mendidih
  5. Boleh masukkan sedikit kicap untuk warna yang lebih gelap
  6. Bila santan sudah mula mendidih, masukkan carrot dan kacang buncis
  7. Masukkan juga semua bahan yang digoreng tadi dan kacau hingga semua sayur tadi lembut dan kuah santan tadi kering.

No comments: