Monday, July 7, 2008

APAM MEKAR

Apam mekar resipi kak Liza ni first time cangkir buat. Alhamdulillah.. jadi. mula-mula tu excited bila tgk apam tu mekar bak delima merekah ingatkan dak masuk cepat-cepatlah angkat. Rupa-rupanya bawahnya belum masak lagi... tak sabar betul....

Bahan
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate
pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara
1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

1 comment:

~Sya~ said...

sy pun br buat apam ni...sedap kan...