Tuesday, September 9, 2008
Sambal Deplok
Sambal pembuka selera yang susah nak jumpa sekarang ni terutama bagi masyarakat jawa.
Makan pulak dengan nasi panas, adoi...terangkat sungguh
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan keli. Boleh gunakan sebarang ikan darat(cthnya: keli, haruan, sepat, puyu, tilapia dll)Kalau tak makan ikan darat, ikan kembung pun ok jugak.
2 ulas bawang merah
10-15 biji cili api kampung
2 ulas biji cekur
sedikit daun cekur (optional)
garam & gula
1. Gorengkan ikan hingga garing dan ambil isinya
2. Dengan minyak yang sama gorengkan bawang merah(biarkan sebiji2), ubi cekur dan cili api( sebiji sebiji) sebentar hingga layu.
3. Masukkan bawang, ubi cekur dan cili api yang dah digoreng tadi dalam lesung dan tumbuk
4. Masukkan isi ikan dan tumbak lagi hingga lumat. Masukka garam dan gula sedikit
5. Keluarkan dan boleh di campur bersama dengan daun cekur yang dimayang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment