Wednesday, September 10, 2008
SOTO
Soto ni cangkir buat minggu lepas. So hari minggu bolehlah masak yang best-best sikit utk berbuka puasa. Yang bestnya nasi impit tu cangkir buat sendiri,bukan beli yang segera punya.
Bahan-bahanya
Untuk nasi himpit2 gelas beras biasa
6 gelas air
Tanak nasi dengan air macam biasa. Nak senang guna rice cooker.
*Petuanya: 1 bahagian beras : 3 bahagian air
Bila nasi dah masak, tumbukkan nasi dalam periuk tu juga. Gunakanlah gelas panjang atau botol semasa masih panas lagi.Bila dah cukup halus, ratakan dalam loyang dan sejukkan.
Kuah supTulang ayam
2 inci halia
1 bunjut adabi
bunga lawang
kayu manis
garam secukupnya
Untuk supnya rebuskan semua bahan bersama2
Recah-rencah lain boleh ditambah ikut citarasa masing-masing.
Bahan-bahan lain
Tauge dicelur
Kacang Tanah digoreng
Suun digoreng
Bawang goreng-lebih sedap kalau goreng sendiri
Daun sup
Isi ayam yang digoreng dan disiat-siat
Bergedil (optional)
3 biji keledek-ni sebab ada stok keledek kat rumah. Biasanya guna kentang.
2 sudu lada sulah
5 ulas bawang merah dimayang dan digoreng
sedikit ikan bilis digoreng -ditumbuk
sedikit daun sup
2 biji telur + 1 sudu tepung beras atau jagung
Garam secukup rasa
1.Rebus atau goreng keledek hingga empuk. Lecek semasa ia panas
2. Masukkan daun sup, lada sulah , ikan bilis dan bawang merah
3. Kepalkan celup dalam telur
4. Goreng dalam minyak dengan api kecil
Sambal Kicap
Cili padi
1 ulas bawang putih
Kicap manis secukupnya
Tumbukkan cili padi ngan bawang putih hingga lumat baru curahkan dengan kicap cair.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment