Sebenarnya murtabak nih saya dah buat sebelum puasa lagi... memandangkan murtabak nih amat sinonim dengan bulan puasa so saya posting kat sini... senang jer... boleh frozenkan lagi .
Bahannya:
Untuk inti
- 300 g daging cincang
- 3 labu bawang besar -1 biji dipotong dadu 2 biji dimayang halus
- 3 ulas bawang putih -dicincang
- 1 peket kecil rempah kurma
- 2 sudu rempah kari
- 2 biji kentang dipotong dadu
- garam & gula secukupnya
- Kulit popiah secukupnya- saiz yang paling besar
- 5 Biji telur
- Tumiskan bawang besar yg dipitong dadu dan bawang putih hingga layu
- Masukkan rempah kari dan kurma
- Masukkan daging dan kacau sebati
- Masukkan kentang dan sedikit air
- Masak hingga kentang empuk
- Masukkan garam secukup rasa
- Angkat dan sejukkan
- Apabila inti telah sejuk, ambil sesenduk inti kedalam mangkuk dan gaulkan dengan sedikit bawang besar hiris, hirisan kobis (jika suka). Pecahkan 1-2 biji telur. Gaul Rata
- Sediakan sehelai kulit popiah dan letakkan inti ditengah
- Lipatkan setiap bucu kulit popiah ketengah (rujuk gambar)
- Goreng di dalam kuali dengan sedikit minyak. Lebih senang guna non-stik pan
- Ulang semula sehingga inti habis.
- Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment