Friday, August 6, 2010

Sambal Bilis Kicap


Sempena nak puasa ni, nak share resipi yang sesuai dan membuka selera masa sahur..my hubby cukup suka ni. Masa mula-mula kenal hubby, nilah masakan   pertama saya  yang dia makan dan terus terjatuh chenta.....chewah. Sampai sekarang ni lah lauk feveret dia...
Rasanya sebelum ni pun dah penah post kat sini...


  • 1-2 genggam ikan bilis digoreng

  • 10 tangkai cili padi dihiris

  • 2 labu bawang besar di mayang..(saya suka bawang lebih)

  • 1 biji kentang dihiris nipis dan digoreng

  • 1-2 papan petai di hiris

  • kicap  manis secukupnya

Tumiskan bawang besar dan cili padi hingga agak kering.
Masukkan bilis, kentang, petai. Curahkan kicap secukupnya hingga membasahi semua bahan-bahan tadi.Boleh dihidangkan bersama nasi panas-panas....

No comments: