Wednesday, February 16, 2011

Ketam Lemak Cili Api

Dah lama rasanya tak makan ketam. Saya beli ketam ni masa on the way balik kampung di  kampung di kuala selangor. ketam ni fresh lagi baru naik dari laut. Masih menggeletik hidup masa duk pilih-pilih dia. Sizenya kecik2 jer  dapatla 10 ekor sekilo..harga cuma RM7 sekilo. Murahkan.. yang penting fresh... Saya memng sengaja tak  buang kulit cengkerangnya. Hanya korek perutnya yang terletak diatas kepalanya. Sayang beli mahal2 tak kan nak buang plak. Lagipun  ada telur yang sedap kat dalam cengkerang ketam ni. Sangat manis dan sedap bila dah dimasak lemak ni. Hai bertambah2 lemak lah aku ni.

Bahan-bahannya:
  • 1 kilo ketam
  • 7 ulas bawang merah -ditumbuk
  • 20 biji cili api-ditumbuk
  • 1 inci kunyit hidup-ditumbuk
  • 2 tangkai serai dititik
  • 1 helai daun kunyit
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  1. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau
  2. Masukkan ketam dan serai dan kacau hingga ketam bertukar kemerah-merahan
  3. Masukkan santan dan renih hingga ketam masak
  4. Jangan lupa Masukkan daun kunik yang telah disiat-siat kedalam masakan
  5. Perasakan dengan garam secukup rasa.

No comments: