Bagi penggemar makanan pedas macam saya, silalah mencuba sambal tumis udang ni. Selalu kita buat sambal tumis guna cli kering, tapi saya lebih menggemari cili api. Lebih sedap kalau guna udang kertas yang kecil2 tu. Cili api plak kena tumbuk baru kick. Tapi kali ni saya blend jer. Nak cepat kekdahnya...
- 300g Udang dibersihkan
- 30 tangkai cili api
- 5 ulas bawang merah
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- Minyak utk menumis
- Sedikit air
- Tumbuk cili api dengan bawang hingga lumat
- Tumiskan cili api yang dah ditumbuk tadi hingga kering
- Masukkan air sedikit
- Tambahkan gula dan garam serta air asam
- Masukkan udang dan renihkan hingga udang masak.
- Kalau nak goreng udang dulu pun boleh
Sedap ni makan ngan nasi panas dan ikan masin. Ulam plak pucuk ubi. Meletop sangat...
No comments:
Post a Comment