Wednesday, June 11, 2008

Ayam Ungkep

Menu yang biasa dimasak masyarakat Jawa. Lebih enak kalau guna ayam kampung/ Ayam Pencen

Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam (dipotong kecil) ..cangkir guna bahagian yang banyak tulang

Bahan A (ditumbuk )
3 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup ( serbuk pun boleh)
5 ulas bawang merah
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih

Bahan B
3 sudu asam jawa / 3 keping asam keping
1 sudu serbuk kari serbuk kari
Garam & sedikit gula secukup rasa

Optional
cili padi/cili besar

1. Ramaskan ayam dengan bahan-bahan A & B hingga rata
2. Masukkan sedikit air, maximum sama paras dengan ayam jer dan rebus dengan api yang kecil.
3. Boleh taburkan cili padi sebiji2 atau cili besar utk mereka yang nak pedas
4. Masak hingga kuah hampir kering. Lebih lama dimasak lebih sedap. Nak lagi sedap perap dulu baru masak atas api.

No comments: