Saturday, March 1, 2008

NASI AMBENG

Belek-belek gambar terjumpa gambar masa buat kenduri doa selamat kat kampung mertua. Majlis dibuat kat rumah abang ipar, bersebelahan rumah mak mertua. Tradisinya orang jawa ni kalau kenduri mesti ada NASI AMBENG.... Nasi + Lauk yang diletak di dalam dulang besar dan dimakan bersama 4-5 orang setalam. Meh kita nak citer pasal NAsi Ambeng ni.


Biasanya habis kenduri tetamu dijamu dengan nasik ambeng nih. Tapi diorang tak makan habis kat situ. Jamah satu dua suap buat alas perut pastu bahagikan nasik tu untuk bawak balik utk makan bersama2 denga anak isteri masing2 kat rumah. Ni yang dinamakan 'BERKAT' atau "BONTROT" Tu yang best sebab satu family dapat rasa sama-sama. Masa duk kampung kalau abah ada jemputan kenduri, malam tak makan. Tunggu abah bawak "berkat" baru makan. Sedap sangat.


Jom kita tengok cara penyediaan Nasi Ambeng nih...

1. Alaskan talam ngan daun pisang.. pastu masukkan nasik dan ratakan

2. Alaskan atas nasik ngan daun pisang yang dibentuk bulat



3. Susunlah semua lauk pauk diatas daun yang bulat tadi.


Yang best nih.. serunding kelapa

Last sekali Ayam Golek kat atas

Pastu tutup ngan daun pisang sekali lagi




Antara menu yang biasa disediakan utk Nasi Ambeng ni

1. Sayur goreng /Sambal goreng

2. Mee & meehoon goreng ( tak pasti kenapa diaorang masak mee sebagai sayur tapi menurut mak sebab tak mudah basi )

3. Kerabu celur - untuk kenduri kesyukurun biasanya

4. Serunding- ni yang special yang membuatkan nasik ni jadi kick

5. Rempeyek, Ikan masin, tempe goreng antara condiment yang biasa orang letak

6. Ayam Golek -biasanya diaorang goreng jer sebab tak nak cepat basi.

























No comments: