Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam kampung
- 6 ulas bawang merah-ditumbuk
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- Lengkuas-ditumbuk
- 5 sudu serbuk kari daging-dibancuh dengan sedikit air
- Rempah tumis; buah pelaga, kayu manis, bunga lawang & halba
- 2 batang serai -dititik
- 5 biji ubi kentang -dibelah dua
- 1 batang daun kari
- Sedikit Air asam jawa
- 2 cawan santan
- garam & gula
- Tumiskan rempah tumis, bawang merah, bawang putih dan lengkuas
- Masukkan serbuk kari dan tumis hingga naik bau
- Masukkan ayam dan gaul hingga sebati
- Masukkan serai dan sedikit air dan masak hingga ayam empuk
- Selepas ayam hampir empuk masukkan kentang
- Masukkan santan, air asam jawa daun kari, garam dan gula secukup rasa
- Didihkan hingga masak.
No comments:
Post a Comment