Bahan-bahan untuk kuah
- 6 Ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah
- 1/2 kilo udang besar
- 6 sudu cili kisar
- 1 sudu serbuk kari
- 1 biji ubi keledak -rebus dan dilecek
- sedikit jintan manis
- Garam dan gula secukup rasa
- Basuh udang terlebih dahulu. Asingkan udang dengan kepalanya. Rebuskan kepala udang dengan air utk dijadikan stok.
- Tumis bawang merah, putih, cili kisar, jintan manis. Letak serbuk kari sikit
- Masukkan air udang dan didihkan
- Masukkan udang dan keledek. Rebus hingga kuah pekat mengikut kesuaian anda
- I bungkus mee Kuning dicelur
- Daun sawi dicelur
- bawang goreng
- tauhu goreng dihiris
- daun sup dihiris
- cili merah dihiris
- limau kasturi
- telur rebus-dibelah dua jika suka
1 comment:
perghh...nampak sedap mee udang tu. Kena cuba ni.....
Post a Comment