Friday, May 14, 2010

Sayur Peria & Tauhu


Tak ramai yang menggemari sayur peria ni tapi saya cukup suka. Masak pula pedas-pedas, sangat sedap. Makan mentah buat ulam pun sedap. Kena pulak dengan sambal tumis. Kali ni saya cuma masak simple jer, tumis pedas bersama tauhu.
Bahan-bahannya:
  • 5 biji Peria Katak-dihiris
  • 2 ketul tauhu basah
  • 15 biji cili padi
  • 5 ulas bawang merah
  • sedikit ikan bilis
  • garam

Cara-caranya;
  1. Tumbuk bawang merah, cili padi dan ikan bilis
  2. Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga naik bau
  3. Masukkan peria dan tauhu. Gaul hingga sebati
  4. Masukkan sedikit air dan garam
  5. Setelah masak angkat dan hidangkan.

No comments: